evlji za maturantski ples/k večerni obleki

Pri izboru čevljev najprej pomislite na obleko. Na splošno velja, da naj bodo čevlji manj glamurozni, če imate zelo bleščečo ali precej barvito obleko ali obleko z mnogo detajli. Kadar je obleka bolj preprosta, pa naj bodo čevlji takšni, da bolj izstopajo in so bolj »zapleteno« oblikovani.
Drugi izjemno pomemben dejavnik je udobje – nenazadnje boste velik del noči preplesali. Torej nikar ne pozabite, da so lahko čevlji še tako lepi, vendar niso pravi, če se v njih ne počutite dobro. Peta
Če boste imeli obleko do tal, potem je dejstvo, da se čevlji večinoma ne bodo videli. Izberite čevlje brez pete ali balerinke – tako vam tudi ne bo treba skrbeti, da bi se vam peta med plesom ujela v obleko in jo celo strgala. Prav tako obleka do tal sploh ni več obleka do tal, če se obujete v desetcentimeterske pete. Če je vaša obleka krajša ali nesimetrične dolžine, potem so seveda boljši čevlji s peto, saj boste v njih videti višji in vaše noge daljše.
Preden se odločite za zelo visoke pete, seveda pomislite na to, kakšne izkušnje imate z njimi. Če glede nošenja pet niste popolnoma samozavestni, potem ne izberite visoke in tanke pete, temveč raje nekaj bolj stabilnega. Peta naj ne bo višja od 7 cm, čevelj pa naj spredaj nima oblike špice, temveč naj bo zaobljen, ravno »odsekan« ali odprt. Prepričajte se tudi, da vam je dovolj širok – bolje je kupiti za številko daljše čevlje in vanje namestiti silikonske podložke proti drsenju, kot trpeti v preozkem čevlju.
Še na nekaj velja pomisliti, preden se odločite za visoko peto – na višino vašega plesalca. Če ga boste zaradi svojih visokih pet presegli, se z njim najprej pogovorite o tem, ali ga bo to motilo. Večinoma velja, da niti moškega niti ženske ne moti, da je ženska višja, le kadar gre za izjemno samozavestne pare.
Barva

Barva čevljev je vsekakor pomembna, vendar ne najpomembnejša. Še zdaleč ni nujno, da je popolnoma enaka barvi obleke – najbolje je, da je za odtenek temnejša. Če imate obleko v svetlih nevtralnih barvah, lahko vedno obujete tudi bele, srebrne ali zlate čevlje, k oblekam v temnejših nevtralnih barvah pa črne ali sive. Če ne želite biti elegantni, temveč malo bolj »odpuleni«, lahko zlate ali srebrne čevlje obujete k čemur koli, prav tako pa lahko izberete čevlje v barvi, ki je komplementarna barvi obleke – torej sta si barvi na barvnem krogu nasproti. (Preverite barvni krog.)

 

Ko greste po nakupih, naj gre z vami prijateljica. Vedno je dobro, da čevlje oceni še dodaten par oči, saj je lahko drugo mnenje odločilno – še zlasti, kadar kupujete dražje čevlje.
Čevlje kupite pozno popoldne ali proti večeru, saj bo tudi vaš ples potekal zvečer in ponoči. Velikost noge se preko dneva spremeni in čevlji, ki so vam prav zjutraj, vam bodo zvečer gotovo pretesni.
Ko greste v trgovino s čevlji, imejte s sabo fotografijo maturantske obleke, košček blaga od maturantske obleke ali pa celo kar obleko – težko boste namreč trgovki dopovedali kakšne barve in kakšnega kroja je vaša obleka, če jo boste zgolj opisovali.
Namesto, da bi kupili čevlje, ki se popolnoma ujemajo z obleko in jih ne boste obuli nikoli več, izberite čevlje, ki se vam zdijo »naravnost božanski« in za katere veste, da jih boste lahko obuli tudi k drugim oblačilom v vaši garderobi. Le zakaj bi namreč imeli čevlje obute le enkrat?
Če najdete popolne čevlje, ki so vam kot uliti, vendar pa niso tako glamurozni, kot bi želeli, jih »nadgradite« sami. Če imate nekaj umetniške žilice lahko čevlje hitro izboljšate z materiali iz trgovin za ustvarjanje – perlicami, diamantki, pentljami … Če ročnih spretnosti nimate, poiščite koga, ki se ukvarja z oblikovanjem nakita ali podobno in z veseljem vam jih bo okrasil.
Ne pustite se zavesti – nikjer ne piše, da morajo biti čevlji za maturantski ples dragi. Tudi v cenejših trgovinah boste našli marsikaj primernega.
Pred maturantskim plesom čevlje nekaj dni zapored za dve uri obujte doma, da se boste nanje privadili, čevlji pa se bodo lahko prilagodili na vašo nogo.
Na ples si prinesite rezervne čevlje, za katere veste, da so vam udobni. Morda se vam po Gaudeamusu, četvorki in drugem »obveznem programu« ne bo več ljubilo stati in plesati v visokih petah, še zlasti proti jutru ne. Prav tako bo rezerva prišla prav, če boste odšli s sošolci po uradnem delu v kakšen klub ali zjutraj na zajtrk.

Vir marmelina.si

 

Na spodnji povezavi si lahko preberete tudi članek iz Zadovoljna.si

http://www.zadovoljna.si/clanek/modna-in-lepa/maturantske-obleke-leta-2012.html